La Cultura del Foc està molt arrelada a la identitat valenciana i, en general, a totes les civilitzacions nascudes a la vora de la Mediterrània.

Una de les celebracions festives més importants és la Santantonà de Forcall. Esta festa bé d’interés cultural immaterial té lloc el cap de setmana més pròxim al 17 de Gener a la localitat del Forcall situada a la comarca dels Ports. S’ubica dins del cicle de Fogueres de Sant Antoni que tenen lloc a moltes poblacions valencianes, entre elles la famosa Foguera de Canals.
Foc, símbol de renovació
La festa de la Santanonà de Forcall representa un dels millors exemples en què el foc simbolitza la renovació de vida i de l’esperit.
Els personatges més nombrosos i més coneguts de la festa són les conegudes com les Botargues. Esta espècie de dimonis que es dediquen a fer malifetes van vestits amb una indumentària composada per una única peça que oculta tot el cos. És una espècie de granota blanca feta de llenç decorada amb serps, gripaus, dibuixos i ratlles rojos, blaus i verds -segons la grandària poden ser pecats mortals o venials.
Una d’estes icones va cridar l’atenció de l’artista Ignacio Ferrando, que inspirat per la celebració va incloure en la seua col·lecció Endimoniats una figura representativa de les Botargues amb la seua característica imatge.
Un homenatge a les festes del foc que l’artista valencià oferix a tots els amants de la Cultura del Foc. Una fantàstica oportunitat per regalar un ninot i deixar constància de la riquesa cultural i la unió entre festes que tenen al foc com a nexe d’unió.