Les Fogueres de San Juan son un bé d’interès turístic a nivell mundial. I és que la cultura i tradicions de la Comunitat Valenciana no passen desapercebudes. Així ho van demostrar les Falles quan es van proclamar Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i així ho van reflectir les Fogueres de Sant Joan en convertir-se en Interès Turístic Internacional en 1983 i Bé d’Interès Cultural Immaterial en 2014.
I, per això, els valencians, presumint de la nostra generositat, volem mostrar el nostre art més enllà de la nostra Comunitat.
Com cada any, del 20 al 24 de juny se celebren a Alacant les famoses Fogueres de Sant Joan (Fogueres de Sant Joan). Però esta vegada el monument no s’ha plantat només als carrers alacantins, també ho ha fet a la Casa de València de Madrid amb motiu de la celebració del Mes de la Comunitat Valenciana a Madrid.
Aquesta acció, recolzada per la Generalitat, pretén visibilitzar la cultura i tradicions d’una comunitat que viu per i per a la festa, però sobretot per i per a l’art. El seu objectiu és donar a conèixer el treball artesà dels artistes fallers i foguerers.
Foguera de Sant Joan en Madrid: Tematització i escenografía
La Foguera plantada a la Casa de València de Madrid amb el nom “Foguera Mes de la Comunitat Valenciana” res ha d’envejar a les que vesteixen els carrers alacantins, ja que no li falta detall.
Es tracta d’una Foguera creada en exclusiva per l’artista faller Sergio Sánchez i dissenyada per Regala un Ninot, i que representa l’essència de la creativitat valenciana en tots els sentits amb una tematizació cultural de deu i amb una escenografía cuidada i en laa que el missatge es veuu reflejat en cada un dels elements.
Aquest monument el protagonitza la màxima representant de les festes de les Fogueres de Sant Joan: la bellea del foc. Un ninoten forma de dona amb el tradicional vestit regional ocupa el centre de la Foguera qui, amb un gran somriure, ens convida a formar part de la festa.
Com amb cada monument, res esta posat per atzar. Este ninot principal representa la essencia de les fogueres y el principi de elles.
Però la bellesa del foc no esta sols. Al costat d’ella conviuen els elements més importants i característics d’Alacant.
A la seua dreta, unes ones ens fan viatjar fins al Postiguet, la platja més tradicional de la ciutat i en la qual el Mediterrani ens enamora.
A la seua esquena, la font d’Estels ens transporta a les dues de la tarda. Hora clau per als alacantins on tot es vesteix de pólvora per a gaudir de la tradicional Mascletà.
Com bé sabem, la Comunitat Valenciana és una comunitat en la qual la tradició del foc està molt arrelada. I això es veu reflectit a la dreta de la bellea del foc on una gran palmera de focs artificials il·lumina la ciutat des de l’alt donant inici al ritu final més important de la festa: la cremà.
Amb aquest ritual acaben les Fogueres de Sant Joan i els ninots es converteixen en cendra per a donar pas a un nou any, nous artistes i noves creacions En definitiva, obrint pas a nou art.
I tot això és el que representa la Foguera de Sant Joan de la Casa de València de Madrid: el renéixer de la cultura, la tradició i l’artesania que tota la Comunitat Valenciana tenim la sort de viure cada any.
La creativitat dels artistes falles més enllàde la tradició.
Com veiem amb aquesta foguera especial, la tradició creativa d’Alacant s’ha traslladat a Madrid i això no és més que la reaprovació que el treball dels artistes fallers i dels constructors de fogueres no te límits
Són capaços de crear històries, construir monuments i dissenyar mil i una idees més enllà de l’habitual i del comuna.
I això en Regala un Ninot ho sabem de primera mà. Perquè al costat d’ells creguem molt més que màgia en les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana, creguem treballs de decoració i fem realitat qualsevol projecte.
Perquè quan l’art és innat no es pot parar.
Així que ja saps: si vols crear en gran, contacta amb nosaltres!
Senyor pirotècnic, pot começar la mascletà!