Torna Xufina, el ninot que va fer història

El mític ninot obra de Estudio Menta i Miguel Arraiz plantat a Castielfabib – Marqués de Sant Joan fa més d’una dècada que va marcar un abans i un després en la comunicació de les Falles torna a la realitat més d’una dècada després gràcies a l’artista Reyes Pe a través de la plataforma Regala un Ninot

Fa més de 10 anys un grup de dissenyadors junt a la comissió fallera Castielfabib – Marqués de Sant Joan van aconseguir una fita històrica per a les Falles de València. Miguel Arraiz, arquitecte i faller de l’associació junt a Estudio Menta format per Raül Climent, Elisa Gómez i Xavi Calvo van idear la que seria una Falla diferent, divertida i amb gran originalitat. El seu lema ja ho apuntava: “2010, l’odissea dels orxateitors”, un clar guiny al film “2001, una odisea en el espacio” de Stanley Kubrick.

Tant Raül com Miguel, actual Director de Projectes de la World Design Capital València 2022, van idear dins d’eixa Falla un personatge que sense imaginar-ho ni pretendre-ho va arribar a unes quotes de popularitat abans vistes per a un ninot de Falla. Una creació simpàtica que es caracteritzava pel seu color rosa i per estar menjant-se gots d’orxata que duria per nom, Xufina.

Esta ninot va se la gran protagonista de l’Exposició del Ninot de les Falles de València 2010 aclaparant articles en publicacions digitals i revistes tan prestigioses com El Turista Fallero. Tot el món volia conèixer a Xufina fins al punt que va ser la peça artística més fotografiada de la mostra. Ara bé, la fama no només li va vindre per les seues originals formes…

El primer Ninot amb Facebook

L’èxit i la popularitat de Xufina va crear-se per la seua presència en xarxes socials. La ninot va ser la primera en tindre un compte en la xarxa Facebook i la seua capacitat d’interaccionar amb les seues amistats li va dotar d’una personalitat pròpia que va encantar. El primer ninot amb veu pròpia aportava una nova concepció de la creació fallera més enllà de la Falla plantada des del 15 al 19 de Març a València.

La Falla plantada a l’encreuament de Castielfabib – Marqués de Sant Joan al barri de Campanar de València va resultar un èxit de crítica i públic amb nombroses visites. A més va rebre el premi a la millor escena Orxata Xufa de València lliurat pel Consell Regulador Denominació d’Origen Xufa de València i també el primer premi d’Enginy i Gràcia de Junta Central Fallera en la seua secció.

Xufina torna a la vida

De la mà de l’artista plàstica i dissenyadora Reyes Pe, especialitzada en el tèxtil i vinculada amb la moda, el teatre i les falles sempre amb l’objectiu del canvi social i la crítica, la ninot Xufina ha tornat a la vida mantenint l’essència del seu origen i conservant les formes i gests que la van fer tan popular.


L’artista a través de la plataforma RegalaunNinot.com, primer market place de ninots y creatividad fallera propiedad de la empresa VALUA, ha conseguido con su capacidad artística una reproducción de Xufina a la altura de la ninot original.

VALUA és la startup que oferix amb una visió innovadora i emprenedora solucions creatives per a tot tipus de clients des d’un ninot personalitzat per a un regal especial fins a una intervenció d’art urbà passant per una decoració de tenda o tematització d’espai sempre amb el segell de qualitat, professionalitat i tradició dels artistes fallers. El projecte participa del programa d’Acceleració de Col·lab, Acceleradora Pública de l’Ajuntament de València, ubicada al Centre d’Innovació de Las Naves i forma part de la constel·lació de projectes Missions València 2030