Restauració del Ninot de Fartons Polo

Fartons Polo és una de les marques més mítiques i conegudes de la Comunitat Valenciana que ha aconseguit expandir-se a nivell nacional amb molta feina i obstinació des de 1939. Darrere de grans marques hi ha dissenys de logotips que es materialitzen en mascotes i ofereixen una identitat visual potent.

Amb aquesta premissa va néixer el Ninot de Fartons Polo fa 12 anys de mans de l’artista faller Oscar Garcia. Una escultura que ha estat present des de llavors en la prestatgeria de la marca en el Mercat Central de València. Aquest Ninot va cobrar gran protagonisme perquè en 2011 va acaparar les mirades de milers d’usuaris de Youtube a través dels vídeos tutorials de “com fer un ninot de falla”, amb més de 48.000 visualitzacions acumulades cadascun. En ells es realitza el Ninot de Fartons Polo des de zero i pas a pas com una imatge de marca, tant amb la tècnica clàssica (el dibuix de l’esbós, el modelatge en fang, l’ompliment del motlle amb el cartó i el muntatge del ninot) com amb la moderna amb el suro blanc.

Aquest Ninot s’ha convertit en un element icònic de Fartons Polo que ara Regala Un Ninot, marca especialitzada de Valua en la realització de Ninots personalitzats, ha restaurat en col·laboració amb els artistes fallers Estudi Chuky i Xavier Herrero, l’artesà que va realitzar la producció de la sèrie de vídeos per a la marca.

Després de més d’una dècada, amb aquesta restauració es posa en valor el treball realitzat pels artistes fallers, reconstruint la peça original perquè torni a brillar com el primer dia que va sortir del taller de Garcia.

Procés de restauració de Ninots

El pas del temps es deixa notar en cada Ninot faller perquè estan fets de cartó pedra, suro i amb materials efímers. Amb això, aquesta restauració realitzada per dos artesans professionals cerca, a través de la manyaga i l’afecte, posar en el seu lloc cada peça i recompondre el treball dels artesans que van crear el Ninot de Fartons Polo.

Per a això es va realitzar una neteja íntegra de la peça, respectant les parts sense danys i actuant únicament sobre les zones danyades. En aquest cas es va realitzar la retirada del producte solt i es va emplenar amb diverses capes fins a aconseguir emplenar completament els buits. L’últim pas va ser pintar les zones restaurades amb els mateixos colors que tenia la peça original, respectant al màxim l’essència del seu artista. Un treball minuciós sobre les parts més degradades pel pas del temps que va retornar al Ninot de Fartons Polo a la vida.

Reparació de Ninots

En Regala Un Ninot comptem amb artistes experts en la reparació i restauració de Ninots. Tens un ninot que t’agradaria restaurar? Posa’t en contacte i conta’ns la seva història. Ho tractarem amb molt de manyaga!