La SantantonĂ  de Forcall

La Cultura del Foc estĂ  molt arrelada a la identitat valenciana i, en general, a totes les civilitzacions nascudes a la vora de la MediterrĂ nia.

Una de les celebracions festives mĂ©s importants Ă©s la SantantonĂ  de Forcall. Esta festa bĂ© d’interĂ©s cultural immaterial tĂ© lloc el cap de setmana mĂ©s prĂČxim al 17 de Gener a la localitat del Forcall situada a la comarca dels Ports. S’ubica dins del cicle de Fogueres de Sant Antoni que tenen lloc a moltes poblacions valencianes, entre elles la famosa Foguera de Canals.

Foc, sĂ­mbol de renovaciĂł

La festa de la SantanonĂ  de Forcall representa un dels millors exemples en quĂš el foc simbolitza la renovaciĂł de vida i de l’esperit.

Els personatges mĂ©s nombrosos i mĂ©s coneguts de la festa sĂłn les conegudes com les Botargues. Esta espĂšcie de dimonis que es dediquen a fer malifetes van vestits amb una indumentĂ ria composada per una Ășnica peça que oculta tot el cos. És una espĂšcie de granota blanca feta de llenç decorada amb serps, gripaus, dibuixos i ratlles rojos, blaus i verds -segons la grandĂ ria poden ser pecats mortals o venials.

Una d’estes icones va cridar l’atenciĂł de l’artista Ignacio Ferrando, que inspirat per la celebraciĂł va incloure en la seua col·lecciĂł Endimoniats una figura representativa de les Botargues amb la seua caracterĂ­stica imatge.

Un homenatge a les festes del foc que l’artista valenciĂ  oferix a tots els amants de la Cultura del Foc. Una fantĂ stica oportunitat per regalar un ninot i deixar constĂ ncia de la riquesa cultural i la uniĂł entre festes que tenen al foc com a nexe d’uniĂł.