La SantantonĂ  de Forcall

La Cultura del Foc estĂ  molt arrelada a la identitat valenciana i, en general, a totes les civilitzacions nascudes a la vora de la MediterrĂ nia.

Una de les celebracions festives mĂŠs importants ĂŠs la SantantonĂ  de Forcall. Esta festa bĂŠ d’interĂŠs cultural immaterial tĂŠ lloc el cap de setmana mĂŠs pròxim al 17 de Gener a la localitat del Forcall situada a la comarca dels Ports. S’ubica dins del cicle de Fogueres de Sant Antoni que tenen lloc a moltes poblacions valencianes, entre elles la famosa Foguera de Canals.

Foc, sĂ­mbol de renovaciĂł

La festa de la SantanonĂ  de Forcall representa un dels millors exemples en què el foc simbolitza la renovaciĂł de vida i de l’esperit.

Els personatges més nombrosos i més coneguts de la festa són les conegudes com les Botargues. Esta espècie de dimonis que es dediquen a fer malifetes van vestits amb una indumentària composada per una única peça que oculta tot el cos. És una espècie de granota blanca feta de llenç decorada amb serps, gripaus, dibuixos i ratlles rojos, blaus i verds -segons la grandària poden ser pecats mortals o venials.

Una d’estes icones va cridar l’atenciĂł de l’artista Ignacio Ferrando, que inspirat per la celebraciĂł va incloure en la seua col¡lecciĂł Endimoniats una figura representativa de les Botargues amb la seua caracterĂ­stica imatge.

Un homenatge a les festes del foc que l’artista valenciĂ  oferix a tots els amants de la Cultura del Foc. Una fantĂ stica oportunitat per regalar un ninot i deixar constĂ ncia de la riquesa cultural i la uniĂł entre festes que tenen al foc com a nexe d’uniĂł.